Johannes Lodewijk Dulcken - Meester Clavecimbelbouwer - Hasselt 1762-1776 Henk Poelarends ©2024
Later heeft hij zelfs drie knechten die in de werkplaats de ene na de andere klavecimbel bouwen. Het blijkt dat de opbrengst van zijn orgels en klavecimbels niet genoeg is om thuis de kosten te kunnen betalen. In de loop van de jaren maakt hij schulden en moet hij geld lenen.
Wanneer hij thuiskomt van de reis belooft hij de schulden zo snel mogelijk te betalen, maar vaak lukt hem dat niet. GOTTFRIET SCHEFFER, klavecimbelbouwer in Amsterdam eist in augustus 1763 van Dulcken 200 gulden vanwege een niet terugbetaalde lening en Siegwriet Markard uit Amsterdam eist een klavier terug, dat hem toebehoort, maar nog bij Dulcken in de werkplaats staat.
In 1762 is de familie Dulcken vanuit de Nes verbij de Kuipersteeg vertrokken naar Hasselt
(Scheffer/Schuffer; Godfried/Gotfriedt/Godfriedt)
Duitstalige klavecimbelmaker van Amsterdam actief in de tweede helft van de achttiende eeuw. Een Godfriedt Scheffer, woonachtig in 'de Nes, voorbij de Kuipersteeg naast de Son te Amsterdam', adverteerde op 24 december 1761 een klavecimbel met drie registers en een 'buitengewoon lang toetsenbord' te koop in de Amsterdamsche Courant.
JOHANNA BERKEMIJER
Gassist: JAN BERKMEIJER VAN OSNABRUG
Johannes Lodewijk (Louis) Dulcken heeft in Amsterdam een goed lopend bedrijf opgebouwd. Hij en zijn vrouw Catharina Koning wonen in de Nes verbij de kuiperssteeg, ieder geval vanaf 11 juni 1761 omdat bij een getuigenverklaring hun adres genoteerd wordt. Vanaf 18 mei 1756 tot 18 november 1760 adverteerde Louis Dulcken in de Amsterdamsche Courant. Zijn adres was : “woond t’Amst. bezyden het Kathuysers Kerkhof, bij het Weduwe Hofje, en van daaruit verkoopt Dulcken zijn instrumenten.
Sondag Den 30 November 1760
Het begraafboek Karthuizer Kerkhof
Kind van Lowies Dulleke Kathuysers Straat
GEVELSTEEN KUIPERSSTEEG
DE VADER VAN CHATRINA KONING KOMT OOK UIT OSNABRUGGE
Musical instrument no. 1 is described as Een Clavier zynde een Staartstuk van vyf Octaven, gemaakt door Scheffers.’ / A keyboard instrument, being a ‘tail piece’ (or harpsichord) of five octaves by Scheffers. The price realized by the harpsichord – 130 guilders – is very high and one of the most expensive instruments in all the eighteenth-century auction catalogues. Perhaps the instrument had an important lid painting, although such a feature is likely to have been mentioned in the catalogue. As to the maker, Johannes (Jan) Scheffer (or Scheffers), we know that he worked in The Hague, and that instruments by him are featured in advertisements published in The Hague between 1748 and 1803.